Na lato to chyba jak najbardziej naturalny, więc raczej bawełna lub bawełnopodobny.
Podobno są też takie sztuczne włókna co się człowiek pod nimi nie poci...
Jest taka dzianina, rozciągliwa, która chłodzi, bo jest miła i zimniejsza w dotyku, nazywało się toto milanez...
Co do tkaniny bawełnianej to ceny są bardzo różne, bo widziałam i za 10 złotych i za 32, więc wszystko zależy gdzie się kupuje i jaki wzór. Brzydsze wzory są oczywiście tańsze, te wypasione - droższe...
Pomogła: 7 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1603 Skąd: frei stadt danzig
Ordery: Brak
Wysłany: 8 Czerwiec 2008, 22:27
tylko jak masz maszynę bez overlocku to polecam kupienie nierozciągliwego materiału bo będzie się źle szyć, albo w ogóle nie da rady. a taka cieniutka bawełna w sam raz na lato kosztuje od 15 do 30-40 zł w zależności od fajności wzoru zazwyczaj.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2147 Skąd: Lublin
Wysłany: 8 Czerwiec 2008, 22:40
Królewno, da radę bez overloka musi mieć tylko funkcję szwu elastycznego i wtedy podwójną igłą pięknie da się szyć wszelkie elastyczne tkaniny. Ja mam chyba już osiem lat łucznika bodajże model 834 z taką funkcją i świetnie daje sobie rady z elastycznymi materiałami ( pomijam że chciałam ją na własne życzenie zepsuć szyjąc ciężkie rzeczy ).
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2916 Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Czerwiec 2008, 09:30
zebrzyca napisał/a:
Fairy, ważne żeby miał możliwość szycia podwójną igłą.
łatwo to sprawdzić - bębenek musi być wkładany od przodu NIE od boku, innymi słowy jego kołysanie sie w czasie szycia musi być na boki, a nie przód -tył,
Gagu, Zebrzyca a jak to działa? Chodzi mi o to gdzie tą drugą igłę wepchnąć? Czy do tego co wisi ponad stopką (nie wiem jak to się zwie) czy muszę toto jakieś inne (podwójne) dokupić? Ja mam maszynę gdzie kołysze się bębenek na boki a w instrukcji nic na ten temat nie napisali...
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2916 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 12:20
rablinka, podwójna igła jest do kupienia chyba w każdej pasmanterii.
Nic nie musisz kupować, poza ta igłą, mocuje się ją identycznie jak pojedyncze. Musisz oczywiście nawlec je z osobnych szpulek - więc od góry masz 2 szpulki a od dołu 1 bębenek.
Szew od góry wygląda jak dwa równoległe szwy a od dołu - z drugiej str. tkaniny jak zyg-zak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum