Pomogła: 5 razy Wiek: 27 Dołączyła: 02 Wrz 2006 Posty: 1594 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 16 Październik 2006, 08:53 Bobaski z Fimo
I lepimy:
Dzielimy Fimo (koloru cielesnego) na 2 części - większa to głowa i ciało, mniejsza ręce i nogi. Potrzebne narzędzia na zdjęciu.
1. Zaczynamy z profilu
1.1. Tak to wgląda z przodu
2.Kreślimy krzyż na krzyż
3. Z boku
4. Zaznaczamy nos
5. Policzki
6. Linia brwi
7. Czoło
8. Linia kości policzkowych i potylicy
9. Wszytsko poprawiamy
10. Robimy uszy i oczdoły
11. Widok z boku, lekko ściskamy na skroniach
12. Robimy brudzy dookola ust i doleczek na podbródku
13. Poprawiamy ( rozgladzamy:)) i robimy otwartą buzię
14. Dolna warga
15. Robimy mniejsze uszy i górną wargę
16. Oczy
17. Szyja
18. Teraz nóżki - mają byc obie takie same, przylepiamy. Następnie rączki - igiełką nacinamy paluszki i robimy z nich piąstki, poprawiamy pozę bobasa, główka w bok
27. To otwory dla szkrzydłek ( zalezy jakiego bobaska robicie - tu elfik)
28. Malujemy, rumieńce na policzki,uszki, rączki z tyłu, pośladki
iiii
Do piekarnika
Potwierdzam, troszkę "uprawiam" rzeżbę w glinie i nie jest to takie proste. Tutaj potrzeba wyobrażni przestrzennej. Inaczej proporcje przepadna, nie wspominajac o detalach czyli stopach, paluszkach itp. Krótko mówiąc jest to robota dla znających proporcje i anatomię ludzkiego ciała. Jak wiemy jednak , nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudniejsze
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
a ja ulepiłam z masy solnej główkę. Wczoraj zrobiłam.Baaardzo pracochłonne! ale partie lepiłam wg innej techniki.Ta tu jest chyba łatwiejsza. Ja lepiłam wg filmu z you tube.
dziś dolepię tułów i nózki. Trochę się przy tym rozzaliłam i narazie tylko głowka ulepiona bo...za dużo mi się przypomniało. Ale to nic i tak ulepię.
http://www.baby-dreamers.com/gallery.htm
szajajabo postaram się chociaz powiem ci ze z tej mojej (genialnej i sprawdzonej) masy solnej to cosik nie za bardzo się lepi. Ciżko. A to pewnie było w linkach lepione z fimo albo cosik podobnego do ceramiki. Sama nie wiem. normalnie dziewczyny spać przez to nie mogę. to moje marzenie i zaparłam się zrobię. nie mam tez narzedzi rzexbiarskich niestety wiec w ruch idą noze, łyżki, pilniki itp. sprzety. Zostawiłam główkę na noc i popękała wiec to nie był dobry pomysł. Cóż ulepię nową. i wogóle nie jestem az tak z niej dumna. jakas taka dorosła wyszła a nie dziecięca. Ale to w koncu pierwsza taka próbna w moim swiatku plastycznym.
O O TYM MYSLICIE? CZY Z MASY SOLNEJ DA RADę? bo fimo drooogieee. Takie cieliste firmy faber kosztuje za pół kilo 40 parę złotych.
_________________ kocham prace plastyczne,ciagle szukam czegos nowego do zrobienia,wciąż nowe pomysły, techniki....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum