O nie, jak mogłaś Zebrzyco tak od rana? Już zaplanowałam dzielnie, ze nie dam sie żadnej pasji ani fimo ani filc, będę sprzątała. I znowu mnie "bierze" na filcowanie
Szale w maki i rózowe kwiaty obłędne. I ten pomarańczowy kwiat jakby lilia. Udało mi się podoby sfilcować. Muszę przyjaciółkę poprosić o foto , bo trafił do niej.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
WYgląda mi na jakiś plener artystyczny, masz rację Fantazji im nie brakuje z pewnością. Ciekawe jaka technikę stosują do takich ogromnych kawałków filcu. " COs" musi być. Niemożliwe by to rolować tradycyjnie czyli ręcznie. Może ten filc to taki gotowy maszynowo robiony i tylko wszystkie dodatki sa ręcznie wykonane, typu dredy, kwiaty i inne dekoracje ?
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Rozellko, wiem ze słynne dziewczyny, z Litwy ,, Baltos kandys" w tlumaczeniu ,,Białe mole"
tworzą bardzo duże rozmiarowo prace, oni wszystko przygotowują ręcznie, a zaprzyjazniony zakład, filcuje na maszynach, póżniej jest znowu wszystko dopracowywano ręcznie.
jeśli chodzi o ostatnie prezentacje to szacunek dla techniki ale pasują chyba tylko do Maryli Rodowicz :-)))
Wróciłam teraz z Niemiec i we Frankfurcie, w zwykłym sklepiku hobby można kupić filc na metry w różnych kolorach i grubościach, reszta to tylko wyobraźnia....
mnie się wydaje, że oni to jednak sami filcują....
popatrz na stronę z warsztatami, normalne rolowanie tam odchodzi!!!
Maryla nie tylko, kostiumy teatralne np...?
wyobrażam sobie np Toscę w kostiumach w tym typie. Byłaby odjazdowa!!!
Ness ten ostatni, ech zrobić taki samemu Bardzo mi się podoba kolor i wogóle. Sądzę ,ze z tymi dużymi połaciami filcu jest tak jak mówi LIetuve. Wstępnie czyli ułożenie wzoru , ogólny kształt i podfilcowanie robią ręcznie. Póżniej mechanicznie. No a na końcu wykańczają już ręcznie. TO mnie przekonuje.
Gizabel gotowy filc taki maszynowo robiony, to już nie to samo. Mnie się nie podoba. Co to za frajda kupić metr filcu i uszyć coś. Samemu to dopiero zabawa i satysfakcja. I o to w tym wszystkim chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum