wiecie czego im zazdroszczę?
tej ilości czesanki i nieograniczonych możliwości. Mają miejsce, kupę materiału, tylko fantazji i cierpliwości trochę trzeba.
muszę przyznać , że oglądam te stronę jak zaczarowana...
mokro.jpg miętolenie na mokro...
Plik ściągnięto 1365 raz(y) 37.65 KB
dywan maszyna.jpg dopiero w ostatniej fazie wrzucają na maszynę, która wygładza to co ma być płaskie, to chyba coś jak magiel...
Czyli jednak jakiś magielek jest do olbrzymich płaszczyzn. A tak na marginesie super to wygląda , szczególnie na stole. Niesamowite Ile sił i energii włożonej w filcowanie. Muszę się tak przyłożyć, może trochę zgubię kalorii.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Dywan wyszedł im cudny , surowca pod stołem też mają dużo , ale do tego filcowania trzeba mieć bardzo dużo siły , nie widać tam żadnych chudzielców ...
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2147 Skąd: Lublin
Ordery: Brak
Wysłany: 31 Maj 2007, 16:19
To jeszcze w tym temacie mam pytanie do Igi - mam nadzieję że Cię nie męczę za bardzo. O tym ile dajesz warstw czesanki przy wykonywaniu szala było już w temacie z Twoimi pracami. A czy przy układaniu czesanki wiesz mniej więcej ile Ci się to wszystko skurczy, a co za tym idzie ile musisz ułożyć żeby otrzymać konkretny wymiar szala. Na pewno to zależy od ilości warstw i rodzaju czesanki, ale czy jest jakaś reguła, np. Chcę np. zrobić szal długości powiedzmy 150 centymetrów i szerokości 30 to muszę ułożyć - ile 200, 220 centymetrów na ile - 40, 50? Chodzi mi o Twoje doświadczenia z czesankami. Czy mogłabyś coś na ten temat powiedzieć? Czy też wykonujesz prace na tzw. oko, bez obliczeń?
Oczywiscie musze dokladnie wiedziec jak sie kurczy czesanka. Kapcie, kapelusze i wszystko to co ma byc w fazie koncowej uformowane robie poczatkowo na foliowej formie, dopiero kiedy sie kurczy wkladam na wlasciwa forme i wykanczam, czasem usztywniam itd. Generalna zasada jest taka, ze czesanka kurczy sie w trakcie filcowania 3-4 cm wtedy mozna miec pewnosc ze wszystko jest dobrze zafilcowane :-) Czyli jesli chcesz szal o dlugosci 150/30 to musisz dodac z kazdej strony po 4 cm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum