Pomogła: 5 razy Wiek: 26 Dołączyła: 02 Wrz 2006 Posty: 1556 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 9 Listopad 2006, 00:01
Filcujemy szal:)
1.Kładziemy na stół, czy inna większą powierzchnię folię bąbelkową - babelkami do dołu i na nią układamy wełnę - tutaj używają karbowaną wełnę bawełne i jedwab.
2. Pamietajcie że wełna się skurczy o 1/3 . Następnie nakładamy na cały "szal" kawałek materiału - a dokładnie najlepiej jakąś starą firanką - ona będzie trzymąć wełnę. Spryskujemy cały "szal" mydlaną wodą - calośc musi być mokra ( jeżeli wełna ciężko nasiąka, wtedu moczymy ją warstwa po warstwie). woda musi być ZIMNA, nie gorąca jak zwykle - ZIMNA!
3. Zawijamy całość na jakiś wałek - i rolujemy-filcujemy Tam i z powrotem około 400 powtórzeń lub 20 minut, ąz do 1200 powtórzeń.
4.Kiedy już szal sie sfilcował ( możemy to zabaczyć np. po bokach ). Wtedy kładziemy szal na bambukowiankę/słomiankę i tutaj tęz tak samo rolujemy, tyle żę przekręcamy od czasu do czasu szal. Aż nie będzie dobrze sfilcowany Wtedy płukamy, suszymy I szal gotowy
Pomogła: 4 razy Wiek: 37 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2448 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 4 Kwiecień 2007, 20:34
A ja mam atak serca,oj zdecydowanie prosze usunać te zdjęcia bo moga swoja urodą zrobic straszne spustoszenie,juz prawie dwie ofiary,ja mam zawał jak patrzę na te gorsetowa sukienkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum