Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 08:45 szablony pomocne w filcowaniu
Chciałam podsunąc Wam nowy inspirujący pomysł. Oglądałam to na pokazie. Mozna użyć szablonu takiego do malowania. Przykładamy go do rzeczy którą filcujemy. Mocujemy taśmą aby się nie przesunął . Następnie igłami filcujemy przyłożoną wełnę. Musimy zwrócić uwagę by na brzegach wzoru podłozyć więcej wełny. Co jakiś czas odrywamy naszą pracę od gąbki aby nie zniszczyła się poprzez wykruszenie. Efekt jest bardzo ładny. Oczywiście szablon nie powinien być na początek zbyt skomplikowany. Powinien to być jakiś w miarę duzy prosty wzór. Powodzenia.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
gdzieś widziałam też filcowanie z formą do ciastek,np. w kształcie kwiatka albo gwiazdki. to może nawet wygodniejsze niż szablon,gdyż łatwiej złapać.no i przesunie się razem z czesanką.
jeszcze nie próbowałam,bo nie mama foremek
ale jak coś zrobię,to pokażę
Bergamotka
Nie - filcowanie przy pomocy szablonu z tworzywa jest łatwiejsze. Mocujesz szablon do materiału taśmą i bardzo wygodnie się filcuje. Foremki do ciastek sa wysokie i metalowe. Przy nakluwaniu trzeba bardzo uważać. Łatwo złamac igłę , no i trzeba umiejętne omijać wysokie brzegi foremki. Widziałam na pokazie filcowanie przy pomocy szablonu, oraz próbowałam sama. Filcowałam przy pomocy foremki i szablonu. Wierz mi ,szablon jest przyjemniejszy i prostszy w uzyciu.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Pomogła: 4 razy Wiek: 37 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2581 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 26 Czerwiec 2007, 13:04
A ja nie rozumiem o co chodzi z tym szablonem.Rozumiem że szablon malarski io kawałek kartki z wycietym wzorem i jak sie machnie farba to tam gdzie jest wyciete to bedzie pomalowane,ale z czesanką to ja nie rozumiem
Bierzesz sztywny szablon. NIe może być papierowy bo za wiotki jest. MOcujesz do tkaniny na ktorej będziesz filcowała. Nakładasz czesankę przy brzegu grubiej i zaczynasz filcowanie igiełkami. CO jakiś czas odrywasz pracę od gąbki bo inaczej wykruszy sie gąbka. Lekko przesuwasz w inne miejsce i dalej filcujesz. Jak masz za cienko, to dokładasz czesanki.
Hobby: j. niemiecki, literatura, rękodzieło Pomogła: 3 razy Wiek: 23 Dołączyła: 05 Lip 2007 Posty: 1198 Skąd: Poznań
Ordery: Brak
Wysłany: 28 Listopad 2007, 08:13
Czy ktoś gdzieś widział ostatnio jakieś fajne szablony malarskie? Wena mi się schowała do skorupki na zimowy sen i nie mogę wymyślić nic sama. Byłam już jakiś czas temu w Castoramie, ale tam bida (jeżeli chodzi o szablony oczywisćie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum