CRAFTLADIES Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: elenuke
5 Styczeń 2007, 20:33
Torebki z filcu
Autor Wiadomość
iwus 
Początkująca Craftlady ;)

Ordery: Brak

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 09:17   

Właśnie zrobiłam pierwszą w życiu torbę sfilcowaną, ale efekt jest taki sobie... Wyszła za duża, dałam za mało czesanki, przez co porobiły się dziury i nierówna się zrobiła. Czy to się da jakoś naprawić? Bo tak sobie pomyślałam, że dziury załatam "kłujaniem", a fason poprawię zszywając ją. No i oczywiście podszewka.

Google
Sponsor

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 09:17   Advertisement

zebrzyca 
Craftlady moderatorka ;)

Pomogła: 4 razy

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 10:59   

Jak możesz, pokaż zdjęcie, coś poradzimy. W ostateczności zawsze można pociąć na kawałki i użyć jako apilkacji na na torbę z gotowegwego filcu, albo innej tkaniny lub użyć jako prefilc do wycięcia aplikacji na kolejną robioną na mokro torebkę.

iwus 

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 11:04   

Oto, nieszczęsna torba

rozella 
Craftlady moderatorka ;)
rozella

Pomogła: 6 razy

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 11:15   

Jeżeli chodzi o mnie to ja bym tą torbe jeszcze pomoczyła wodą z mydlinami. Następnie w ręczniku frotte na cztery strony świata porolowała. CO jakiś czas przewracając na drugą stronę. Iwus czesanki nie mozna tak sobie rzucac jak popadnie. Należy ją układac najpierw poziomo jedną warstę , następnie pionowo. Kolejność obojętna, jedynie przemienność w układaniu tych warstw obowiązuje. Bardzo waze jest także układanie czesanki na sposób "dachówkowy". Czyli tak by początek nowego kłaczka wełny zachodził na koniec tego ktory już lezy ułozony. Wowczas nie ma mowy o dziurach i prześwitach.

Po ułozeniu odpowiedniej ilość warstw czesanki, nalezy to zmoczyć i lekko pomasować wyprowadzając bardzo delikatnie wodę i powietrze zaczynając od środka. Delikatnie bo czesanka lubi się rozsunąć i wowczas będzie prześwit . Kiedy to zrobimy mozemy sobie zaszaleć i wowczas układać aplikacje tak jak nam fantazja podpowiada.

Za bardzo sie nie przejmuj kazda z nas zaczynała , większość całkiem niedawno. ;)

zebrzyca 
Craftlady moderatorka ;)

Pomogła: 4 razy

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 11:47   

E, nie jest zła. Tak jak radzi Rozelka można ją pomoczyć i jeszcze porolować, albo jak ja bym zrobiła "na lenia" czyli włożyłabym do pralki na 40 stopni przy okazji najbliższego prania, można wtedy wrzucić ją w powłoczkę od poduszki żeby ewentualne kłaczki nie wlazły nam w resztę odzieży. Na początku trochę się bałam jak wrzucałam do praki, bo czasem wychodziło nie wiadomo co, teraz już wiem że był to wynik zbyt krótkiego rolowania wstępnego i dlatego czesanka w praniu się przemieszczała.

iwus 

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 13:54   

O, dziękuję pięknie za rady :kiss:
Weekendowo się wezmę za nią i pokażę, co mi się udało naprawić :)

Kozocka 
Prawdziwa Craftlady ;)

Wysłany: 6 Czerwiec 2008, 19:38   

można dodać czesanki z lewej strony i załatać dziury

Hejka 
Kandydatka na Craftlady ;)

Wysłany: 9 Lipiec 2008, 09:58   

Piekne są te torby wszystkie. Własnie przeleciałam cały wątek. Oczy mi swoja drogą weszły za uszy.
A te dziury byn zafilcowała na sucho igiełką. Lub zrobiła płatki fofilcu wielkości dziur i później je dofilcowała również igiełką.

iwus 

Wysłany: 11 Lipiec 2008, 14:47   

Wyprałam torebkę w pralce i teraz jestem na etapie dofilcowywania igiełkami. Żmudna robota (dlatego jeszcze nie skończyłam - robię przerywniki "nadrutne"), ale daje efekty :D Może uda się ja wykończyć....

Odpowiedz do tematu