Decoupage print room to mówiąc w dużym uproszczeniu ozdabianie przedmiotu w dwóch kolorach białym i czarnym. Powierzchnię ktorą zamierzamy ozdabiać malujemy na biało, mniej wiecej do połowy przedmiotu. Naklejamy czarno białą np. serwetkę, czy też papier / już można dostać z czarnymi motywami/ przeznaczony do print room. Wzór musi być tak naklejony by zarówno biała jak i czarna część przedmiotu zawierała równe części serwetki/papieru. PO przyklejeniu malujemy czarną farbą przy pomocy cieniutkiego pędzelka dół ornametnu. W zależności od tego jak misterny wzór wybraliśmy,tyle pracy nas czego. Kiedy już cały obrys wzoru jest pomalowany na czarno, malujemy pozostałą część przedmiotu do samego dołu. Powinno się nakładać podwójną warstwę zarówno białej jak i czarnej farby. Wówczas efekt jest ładniejszy. Przedmiot wygląda mniej więcej tak - połowa jest biała , połowa czarna. A na środku naklejony wzór. Na sam koniec lakierujemy.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
uzupełniając post rozelli powiem tylko, że bywa też print room w wersji czarno-biało-złotej
najważniejsze jednak jest w tej technice dokładne dopasowanie motywu do rozmiarów przedmiotu, tak by nie był on "swobodnie fruwający" a dokładnie dzielił poweirzchnię przebiegając od brzegu do brzegu dekorowanej rzeczy.
charakterystyczny jest też "rysunek" umieszczony na papierach do tej techniki - bardzo graficzny, stylizowany na 19-sto wieczne rysunki, a jednoczesnie niezwykle ozdobny
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2916 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 15 Maj 2007, 16:47
rozella, - opisujesz tu jedną metodę print roomu. Tak naprawdę założeniem print room jest jedynie biało- czarność motywu, który należy pokolorować wg. własnych potrzeb. Białoczarność tła też nie jest wymogiem - tło ma być takie jak nam pasuje. Zgadzam się, że u nas w Polsce na pokazach tak się przedstawia print room, ale to mikroskopijna część, a w zasadzie wariant tej metody. Rzeczywiście białoczarny jest moim zdaniem najefektowniejszy - lubię "czyste' prace. Zachęcam do poszperania, szczególnie na włoskich stronach . Generalnie print room to także dostosowanie motywu do własnych oczekiwań, stąd dużo motywów, które można przycinać na wymiar i dowolnie komponować. Fajnie wygląda papier pokolorowany b. rozwodnionymi farbami- jakby akwarela. Metoda czarno biała, o której napisałaś nie jest wbrew pozorom taka łatwa i wymaga nieco doświadczenia.
Poniżej moja praca z tego tematu , akurat manekin jest kremowy- nie biały, bo takie było tło papieru. Jak dorwę się do skanera to wrzucę kilka przykładów włoskiego print roomu.
Ach i podział przedmiotu na część białą i czarną nie ma tu nic do rzeczy - tak zaczęły to robić u nas dziewczyny - prekursorki decou w Polsce i tak zostało, ale nie jest to "przepis" na print room
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2916 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15 Maj 2007, 17:00
Nie spotkałam się w Polsce z innym pojmowaniem print roomu. Akurat w tej wersji jest on moim zdaniem najefektowniejszy . Zaznaczyć należy, że papiery do print roomu nie zawsze mają takie same parametry jak do decoupage'u - często są o wiele grubsze i brzydko się rozchodzą po namoczeniu. Spotkałam się z p.r. przy dekoracji ścian, parawanów i w ogóle dużych form.
Mówiąc szczerze nie należę do ekspertów w dziedzinie decu. Podzieliłam sie jedynie tym czego się dowiedziałam. Sądzę jednak że poprzez zastosowanie właśnie symetrii oraz bieli i czerni, osiąga sie ten "graficzny" efekt.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1259 Skąd: z Poznania
Wysłany: 16 Maj 2007, 18:10
Przyznam szczerze, że przed pokazem też pogooglałam trochę i ogólnie print room to zdaje się decu przy użyciu takich monochromatycznych motywów. Znalazłam (poza tymi biało czarnymi) białoczerwone, biało niebieskie itd.
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
Lula kliknij w google hasło papier do decu lub serwetki do decu, wyskoczą CI adresy sklepów w sieci. Na allegro także są. W sklepach dla plastyków w Warszawie jest tego całe mnóstwo. Jeżeli macie sklep AlmiDeco to tam dopiero jest raj serwetkowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum