Zakładamy nowy watek - pomysł Spinki - KURSY OBRAZKOWE.
Na początek - podstawy decoupage na przykładzie drewnianych jajek wielkanocnych. Zaznaczam, ze nie jest to katechizm, a jedynie moje sposoby zabawy w decoupage .
1, potrzebujemy:
- wydmuszki lub drewniane jajka
- farby akrylowe
- klej i lakier do decoupage
- nożyczki i pędzle
- kawałek flizeliny bez kleju i gumowy wałeczek
- serwetki
a do drugiej części:
- preparat dwuskładnikowy do pęknięć tzw. crackle
- wypełniacz pęknięć - tu złota farba
- ręcznik papierowy
2, Jajka malujemy farbą akrylową - cienka warstwa, pozostawiamy do wyschnięcia. Hobbystyczne farby akrylowe schną szybko, więc przerwa w pracy nie potrwa długo - max. 15 min.
3, suche jajo malujemy powtórnie - dość cienko farbą. Dobrze jest delikatnie przeszlifować pracę papierem ściernym przed nałożeniem drugiej warstwy.
4, przygotowujemy motywy z serwetek. Można je wydrzeć - metoda dobra dla wzorów na jasnym tle - tu żółta róża, lub wyciąć dokładnie pozbywając się tła - tu irysy. Odrzucamy 2 spodnie niezadrukowane warstwy serwetki.
5, Serwetkę układamy na jajku i przyklejamy smarując klejem przez papier. Delikatnie naciągamy motyw, bo cieniutka serwetka bardzo marszczy się w kontakcie z wilgocią - tu klejem. Należy bardzo uważać, aby jej nie rozerwać. Najlepsze do klejenia serwetek są pędzle z miękkim włosem. Nie polecam do klejenia serwetek rozcieńczonego wikolu ze względu na dużą zawartość wody .
6, Oczywiście tak czy inaczej serwetka sie nieco pomarszczy - przykładamy więc do niej wilgotny kawałek flizeliny i wałeczkiem gumowym delikatnie , od środka do brzegów motywu wygładzamy go. Pozostawiamy do wyschnięcia.
7, Suchą pracę kilkakrotnie lakierujemy.
8,Jajka są już gotowe. Teraz tylko od naszych upodobań zależy jaki typ wykończenia zastosujemy . Mnie takie podobają się najbardziej, ale dla celów szkoleniowych poszłam krok dalej i położyłam na nie preparat pękający. Ale o tym później
Miłego decoupage'owania
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2595 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 22:35
Crackle - preparat dwuskładnikowy.
Preparat ten kładziemy na wylakierowaną i wyschniętą pracę. Zawsze należy uważnie przeczytać instrukcję, bo każdy preparat jest nieco inny.
9. Miękkim pędzlem nakładamy preparat z buteleczki z nr1 - Step1, tak aby pokryć całą powierzchnię, która ma być pokryta siateczka pęknięć. W przypadku jajek jest to dość ekwilibrystyczna czynność .
10. Kiedy Step1 podeschnie - stanie się szklisty, ale jeszcze niezupełnie suchy, nakładamy Step2. Trzeba zadbać aby dokładnie przykryć Step1. Zwykle Step1. jest nieco mleczny - czekamy aż całkowicie będzie przejrzysty!! Jeśli z niecierpliwości położymy Step2 na mleczne smugi Step1 - utrwalimy je - nie wyschną i zmarnują efekt. Oczywiście jeśli instrukcja na buteleczkach bedzie inna niz ta która tu podaję - obowiązuje was instrukcja buteleczkowa . Pozostawiamy do wyschnięcia - najlepiej a 24 a nawet 48 godzin. NIE STOSUJEMY SUSZARKI!! - PĘKNIĘCIA BĘDĄ BRZYDKIE - POSZARPANE I DROBNE
11. Tak oto otrzymaliśmy siateczkę pęknięć. Jest ona jeszcze słabo widoczna, należy ja nieco podkreślić.
12. Do podkreślania pęknięć można stosować wiele preparatów - woski, bitum, proszki, farby olejne, a nawet akrylowe. Crackle dwuskładnikowy nie lubi wody - a więc farby akrylowe nie są najlepszym wypełniaczem pęknięć. Istnieją takie crackle, które nawet przy minimalnym kontakcie z wodą - psuja się - do nich należy np. Crackle Sottile Stamperii. Jest to preparat który daje piękny rysunek pęknięć - a więc coś za coś. Ja tutaj użyłam crackle firmy Delta i będę wypełniała pęknięcia farba akrylową
13. W tym celu nakładam na niewielką powierzchnię nieco farby.
14. I natychmiast wycieram jej nadmiar papierowym ręcznikiem. Pracować należy dość szybko.
15. Po wypełnieniu pęknięć zabezpieczamy pracę lakierem poliuretanowym na bazie rozpuszczalnika - unikamy wody. To koniec naszych zmagań .
UWAGI KOŃCOWE
-pęknięcia można wypełniać np. cieniami do powiek lub rozkruszoną tabletką węgla aktywnego
- rozmiar pęknięć zależy od wielu czynników - z doświadczenia wiem, że dobrze jest położyć 2 warstwy Step1 i na to 2 warstwy step2.
- preparat nie lubi zbyt gwałtownego schnięcia ( widać to na tych jajkach - popedzałam peknięcia suszarką i "porwały" się) i zbyt dużej wilgotności powietrza
- zawsze dobrze jest zrobić próbę, kiedy zaczynamy pracować z nowym preparatem.
- niektóre crackle dwuskładnikowe przeżywają w dobrej kondycji lakierowanie lakierem akrylowym - Delta i Schierning - ale pierwsza warstwa lakieru musi być cienka.
a to przykład pęknięć, które wyschły w odpowiednim tempie, wypełnienie - cienie do powiek
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum