a jeszcze niżej to już nie nasze. wygrzebałam wśród inspiracji pana K. najwięcej to on tam ma strojów. swoją drogą obszyć taką indiańską koszule, tudzież suknię to jest dopiero mrówcza robota. podziwiam...
rozeta.jpg
Plik ściągnięto 1679 raz(y) 12.68 KB
łapki żabki.jpg
Plik ściągnięto 1679 raz(y) 42.28 KB
Ostatnio zmieniony przez Bergamotka 21 Listopad 2007, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1222 Skąd: z Poznania
Ordery: Brak
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 06:09
Prześliczności. Mam pytanie, no ile sposób zrobienia tych płaskich zwierzatek jest dla mnie zrozumiay, o tyle te 3d juz mniej,. Tam na wzorach sa takie prostokąty jakieś - nie rozumiem tego. Wytłumaczysz?
Notabene pomysł świetny, i w sumie te płaszczaki można łatwo samemu rozrysować tak kropkpowo, albo przy uzyciu programu do robieia ikon, albo z już gotowych wzorów krzyżykowych takich prostszych. Ale te 3d to wysiadam, jak się to robi?
Aha, no i czy używasz drucika, czy żyłki?
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2530 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 10:09
Ivy, rzędy parzyste układają się w jednej płaszczyźnie, nieparzyste w drugiej, czyli masz grzbiet i brzuch. Możesz zrobić je innym kolorem.W odpowiednich momentach diagramu dodajesz łapki, ogonki, uszy. Jak zobaczysz moją myszkę z 1-szej strony wątku, to widać, ze w rzędach "brzusznych" nawlekałam mniej koralików niż w rzędach "grzbietowych" - dlatego brzuszek jest płaski a grzbiet wypukły. W panterze brzuch robiłam rzędami:1 koralik ciemnu, 2 koraliki jasne, 1 ciemny, a następny rząd, który był juz grzbietowy to były 4 koraliki ciemne. Acha do zwierzątek 3D używasz oczywiście żyłki, do płaskich cienkiego drucika, bo inaczej zwiną Ci się jak 3D tzn, jeden rząd pójdzie górą, następny dołem. Dlatego diagramy na 3D są dość długie, bo od razu uwzględniają brzuch i grzbiet - czyli dwa razy więcej niz na płask.
Prostokąty to po prostu identyczne rzędy x-razy powtórzone np. w wężu czy krokodylku, to jak raport w dziewiarstwie
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
do tych 3d raczej żyłki, do płaskich drucika, drucik w 3d to jeżeli nadarzy się jakiś element, który powinien być sztywny i którego się doczepia, np. uszy królika, albo ogon bobra. jeżeli chodzi o wykonanie zwierzątek 3d: używasz obydwu zakończeń żyłki z obu stron. jak nawleczesz na jeden koniec daną liczbę koralików, przewlekasz przez nie drugi koniec żyłki z przeciwnej strony. jeżeli będziesz w ten sposób nawlekać każdy rządek koralików, zobaczysz że wyjdzie Ci okrągła kształtka. koraliki będą się układać w dwa rzędy: górny i dolny.
trudne to jest do opisania tak tylko pisząc, jeżeli wytłumaczyłam coś niejasno to zapytaj, postaram Ci się to jakoś lepiej wytłumaczyć
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2530 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 11:18
Lily, to jest bardzo proste
Bierzesz zyłkę dł ok 1m.
Nawlekasz koralik, lub kilka - tyle ile mówi diagram - to jest 1-szy rząd. Przesuwaszkoraliki na środek zyłki - i masz wtedy koniec lewy iprawy zyłki.
Następny rząd nawlekasz na jeden koniec- dowolny a potem z drugiej strony przez te same koraliki przewlekasz drugi koniec. żyłka krzyzuje się wewnatrz wszystkich koralików - to jest 2- gi rząd
L-> OOOOOO <-P
L-> - lewy koniec żyłki
<-P - prawy koniec zyłki
O - koraliki
Jeśli diagram jest taki
OOO OOO OOO OOO
To wyjdzie ci wzór - czerwone góra, zielone dół
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
zaciekawiły mnie te zwierzaki i próbowałam robić te 2wymiarowe ale niestety coś mi nie wychodzi :/ nitka i żyłki do biżuterii ściskają za bardzo a drucikiem nie umiałam manewrować o_O Gosia, masz jakąś radę? co to za drucik powinien być?
_________________ I... Rap,
I... I can see, electricity ...
moja zabawa z plecionkami zwierzątkami skończyła się po zrobieniu 3 myszy później pełna zapału chwyciłam za krosienko kupione w empiku - dałam sobie spokój po 1 bransoletce - niezbyt udanej zresztą. Kolczyki takie inspirowane tymi indiańskimi bardzo mi się podobają, ale po próbie z bransoletką i zwierzątkiem po prostu kupiłam 3 pary od dziewczyny, która je robi Cudowne są !!!
Plecionki to świetna sprawa, ale chyba jednak nie dla mnie
ja od jakiegoś czasu też lubię sobie podłubać w czymś. Mam 2krokodylki, misia, z krzywymi nogami i delfina.
Polecam stronkę www.czechbeadwork.net parę ciekawych wzorów, i można z czeskiego coś zrozumieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum