izuss, oczywiście,oczywiście. zapraszam na sesję foto. trudno by mi było jednocześnie szlifować i pstrykać fotki
w przyszłym tygodniu wracam do Poznania,a teraz pędzę na pociąg.
pozdrówki dla wszystkich
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1259 Skąd: z Poznania
Ordery: Brak
Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 12:46
Super :0 Tak myślałam, to się robi techniką Tiffany, tak jak te moje kolczyki i wisiorki, kurczę, ślyszałam o tej hurtowni, ciekawe czy rowerem da się tam dojechać. Jeszcze raz: prace piękne!
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
ha, już wróciłam!
Oprócz techniki Tiffaniego (jak słusznie zauważyła Ivy) - tego od lamp witrażowych, są jeszcze inne sposoby robienia witraży. Głównie chodzi o sposób łączenia szkieł.
Poniżej kilka skanów (zdj. Gabriel Serra).
silikon+rama alu.jpg tutaj na szklaną przezroczystą podstawę nakłada się silikon i na niej układa się wzór ze szkieł. ten witraż dodatkowo jest wzmocniony aluminiową ramą
Plik ściągnięto 1138 raz(y) 41.26 KB
beton.jpg tutaj szkło jest łączone cementem. po stężeniu cementu elementy szklane czyści się słomą i drucianą szczotką. w tym przypadku szkło jest baaardzo grube.
Plik ściągnięto 1138 raz(y) 25.54 KB
rama-ołów.jpg szkło łączone ołowiem
Plik ściągnięto 1138 raz(y) 56.55 KB
ołów.jpg tutaj szkieł nie owija się taśmą miedzianą ,lecz kawałkami ołowiu i także się lutuje
powyższe techniki używa się przy dużych formach, np. w kościelnych oknach. do robienia biżuterii właściwie najbardziej precyzyjna jest ta z użyciem taśmy miedzianej.
no i ciężar. kolczyki z ołowiem - to dopiero odjazd.
technika Tiffaniego nadaje się również do większych rzeczy, np. luster. jak pościągam ze swojego wszystkie kolczyki to zrobię fotkę i przyślę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum