Hobby: jubilerstwo Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 25 Kwi 2007 Posty: 882 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 4 Lipiec 2008, 14:40
hej Szaja
będzie więcej. Może po weekendzie, bo planuję usiąść do roboty. a w przyszłym tygodniu wybiorę się po nowe emlie. Kolory sa takie że głowa boli
tylko blacha srebrna się już kończy
Lula ,
-mogę podesłać ci trochę "srebrnego" autentycznie -złomu ( tylko jak toto odnajdę ), ale ile w tym srebra będzie czystego - to nie wiem , musisz zrobić odsiew , na wszelki zaś - podaj mi adres na pw
- przecież musisz dużo ćwiczyć / robić - żeby nas cudeńkami zaskoczyć
Lula - a jakiego wosku używasz do modelu i z czego robisz formę , z gipsu ?( bo ja teraz dysponuję tylko dentystycznym ) a z jakiego? , na razie to tylko widziałam osobiście jak się robi odlewy z ołowiu .... o jejku , nic mi nie mów , nie mów , bo .... np zalałabym cię 1000-pytań
ja też chętnie zrobię porządek ze srebrnymi śmieciami, chomikowanymi od lat. niestety znajomy złotnik niechętnie zabiera się za srebro. no a teraz konkret- bardzo lubię srebro, właśnie na nadgarstku bimba mi nowa bransoletka, cieniutki pręcik, bo właśnie proste srebro mnie urzeka, więc nie odpędzisz się ode mnie. serdecznie zazdroszczę Ci kursu , umiejętności, pasji z jaką to robisz i tych cudeniek, które zrobiłaś i jeszcze zrobisz. a co się będzie działo po powrocie z Indii? aż strach pomyśleć. powodzenia i radości obcowania ze srebrem.
Lula Lu, moje gratulacje:ok: świetne prace!!!
zazdroszczę Ci możliwości udziału w takim kursie, niestety brak mi czasu na wyprawy do stolicy, a temat bardzo na czasie...
Będę wdzięczna za każdą informację jaką udostępnisz z dziedziny techniki:)
chabrowa Kandydatka na Craftlady ;) Panna Chabrowa
Wysłany: 4 Lipiec 2008, 20:18
Wow swietne Lula do potegi!!! Hmmm... ja zaczynam z jubilestem - bede sie chwalic w prztszlym roku, bo jeszcze nic nie mam. Taki kursik to gdzie ... ? W Lodzi? />
Hobby: jubilerstwo Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 25 Kwi 2007 Posty: 882 Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Lipiec 2008, 13:20
Wszystkim ślicznie dziękuję za pochwały
dodaję jeszcze jedno zdjęcie kolczyków ze Swarovskim. Tak na prawdę to jest to komplet z zawieszką :
A teraz postaram się przybliżyć troszkę sprawę.
Jako, ze jestem początkująca oraz że nie mam odpowiedniego sprzętu, nie zajmuje się przetapianiem srebra. Brak mi umiejętności i przede wszystkim sprzętu.
Zawieszkę, która powstała z odlewu robiłam trochę dookoła, tzn. rzeźbę z wosku wykonałam sama. Następnie taki gotowy model oddaje się do odlewu (w Warszawie jest sklep jubilerski, który coś takiego wykonuje), a następnie odlew obrabiałam do uzyskania ostatecznej formy.
Może kiedyś uda mi się zająć robieniem odlewów, kto wie....
przypuszczam, że odlewy z ołowi i ze srebra różnią się tylko materiałem
Kurs robiłam w Warszawie (zainteresowanym mogę wysłać namiary na pw)
Wosk do odlewów jest specjalistyczny. Znam 2 sklepy w necie gdzie jest do nabycia (też mogę się podzielić tą informacją na pw).
Ale najważniejsze są podstawy czyli cięcie, kształtowanie, lutowanie, szlifowanie i polerowanie. Wystarczy, ze ktoś zaprezentuje wszystko i wytłumaczy. Reszta to już samodzielna praca, opanowywanie umiejętności, no i podstawowe narzędzia.
Jeśli chcecie, to mogę napisać i opisać kilka podstaw, które umożliwią chociażby robienie prostych elementów do biżuterii, albo i prostą biżuterie
aha, tak sobie myślę, że "złom" srebrny można użyć do stworzenia czegoś całkiem nowego przez łączenie różnych elementów, bez przetapiania. Taki srebrny recycling
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum