Ivy, masz na myśli te niebieskie? to są sójki. te czerwono-biało-szare to dzięcioł, a te z żółtym to albo czyżyk, albo szczygieł.
a piórka mam z kilku źródeł - jeżdżę na obrączkowanie ptaków, zbieram w lesie i kot mojego dziada w Chodzieży...
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1259 Skąd: z Poznania
Ordery: Brak
Wysłany: 29 Lipiec 2007, 20:54
Aaaa, juz sprawdziłam w wikipedii, faktycznie kraska jest osobnym gatunkiem i nie ma biologicznie nic wspólnego z sójka. Ciekawe, bo na wsi gdzie mamy działkę, mówiono kraska na sójkę właśnie. Ciekawe skąd to się wzieło, skoro kraska jako kraska na terenie Polski nie wyst ępuje. No cóż, najważniejsze e się nieporozumienie wyjaśniło. Mylnie nazywano sójkę kraską, a ja przez lata całe sądziłam że to regionalna nazwa gwarowa Każdehgo dnia człowiek uczy się czegoś nowego
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
owszem, sójka (Garrulus glandarius) z niebieskim skrzydełkiem, pospolita. ale kraska (Coracias garrulus) jest praktycznie cała niebieska i bardzo rzadka. w Polsce gniazduje już praktycznie tylko na wschodzie.
Ivy, bardzo możliwe,że np. zwyczajowo w wielkopolsce kraska mówi się na sójkę. różne są regionalne nazwy na te same stworzenia. ale ja się z tym wcześniej nie spotkałam, dlategom zdziwiona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum