Zmierzyłam się z filcem. Powiem szczerze, Wasze prace były dla mnie inspiracją, a wskazówki techniczne dostarczyły mi wszystkich informacji, co robić, jak robić, a czego nie robić. Wielkie dzięki!!!
Prezentuję więc pokłosie wyjazdu na ferie
I może dostrzeżecie niedoróbki, ale wiecie, strasznie jestem zadowolona z siebie , że się zmierzyłam...z czesanką
Filco, filco, filcowanie - ciąg dalszy. Robienie kuleczek jest miłe, i mimo wszystko mniej pracochłonne niż szydełkowanie kuleczek. Dlatego raz na jakiś czas porzucam szydełko na rzecz czesanki . Mam nadzieję, że spodobają Wam się moje prace.
Alicjo masz fajne pomysly na łaczenie kulek filcowych. Mnienajbardziej podoba się połączenie żółtego z czarnym, a i kształty tych niefilcowych korali podobają mi się . Brawo
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Dzięki kobiety za dobre słowo. Julio, rzeczywiście niektóre kulki są bardziej kształtne, inne mniej. W sumie nie wiem dlaczego. Kulam je mniej więcej tak samo długo, zwijam tak samo, ale czasami coś się tak dobrze nie łączy. ktoś kiedyś sugerował dołożenie jeszcze kilku kłaczków, na ufilcowaną już kulkę. Ale w sumie nie wiem. zauważyłam, że np. jeden kolor lepiej mi się filcował, tzn. szybciej, kształtniej. trochę błądzę.
Pomogła: 7 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1603 Skąd: frei stadt danzig
Ordery: Brak
Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 15:20
a ja mam patent na idealnie równe kuleczki: robię mały kłębuszek z kawałka czesanki (pasmo ok. 10 cm długości i ok. 1 cm szerokości) i później odrywam takich pasków z 10 (wychodzi kulka prawie 2 cm średnicy) i owijam ten "pierwotny" kłębuszek na przemian, tzn krzyżowo (tak jak motek wełny). spinam sobie taką kulkę szpilką żeby się nie rozwinęła i robię następne (dzięki temu na etapie "suchym" mogę sobie porównać wielkość kłębuszków tak aby wszystkie były takie same)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum