Pomogła: 7 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1603 Skąd: frei stadt danzig
Ordery: Brak
Wysłany: 30 Marzec 2008, 12:23 pokraczne ptaszory i inne hafty ludowe
takie oto zdjęcie haftu zrobili wczoraj moi rodzice w muzeum w Bytowie. wzór tak okrutnie mi się spodobał, że będę musiała go w najbliższym czasie wykorzystać, tylko jeszcze nie mam pomysłu na co
Super ptaszory, strasznie mi sie podobają. W książce o historii haftu w Polsce ,też jest sporo takich niesamowitych wzorów. Dobrze, ze wkleiłas tą fotkę
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 295
Wysłany: 31 Marzec 2008, 07:51
Wzory takich haftów można znaleźć w starych książkach - czasem poniewierają się jeszcze po bibliotekach. Ostatnie jakie wyszyły, przynajmniej z haftem kaszubskim, to wielkie plansze z wzorami różnych szkół. Nie wiem czy to ogólnie dostępna pozycja, widziałam je tylko w księgarni na Pomorzu.
Królewna - pokój "kaszubski" nadal jest na zamku...?
Pomogła: 7 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1603 Skąd: frei stadt danzig
Wysłany: 9 Październik 2008, 19:10
RATUNKU!!! już od dłuższego czasu poszukuję schematów do haftów w stylu skandynawskim i nic ciekawego nie mogę znaleźć. poratujecie? żeby było trudniej chodzi mi o haft, do którego by pasowała kolorystyka biało-niebiesko-czerwona, niekrzyżykowy i raczej mało geometryczny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum