rozella, Gagusia, martita, halszka, Bergamotka, Ivy, mikaz16, bardzo dziękuję. podkreślę tylko, że ja jestem jedynie wykonawcą kółeczek i jednej serwetki. a pomysł takiej aranżacji okna to już mojej Teściowej... (BTW - w aranżacjach okien jest naprawdę świetna)
Ivy, metalowe obręcze kupuje się gotowe. są dostępne w różnych kształtach. niestety dość drogie i wcale nie tak łatwo je upolować. teraz jest już ciut lepiej, ale gdy kilka lat temu kupowałam te to musiałam je zamówić, czekać ok tygodnia i płaciłam za jedną ok 15-18 PLN. no i na dodatek musiałam je jeszcze przerabiać, bo to były takie "kółka na patyku" do wbijania np w doniczkę. później problem polega juz "jedynie" na tym, że takie coś dość trudno uprać Gagusia, właśnie wczoraj robiłam pierwszą przymiarkę do drutowej serwety. wkleję może jeszcze dziś w szkółce "kurs"
halszka, jest przewieszona przez karnisz-drążek (taki metalowy zwykły)
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2886 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 31 Sierpień 2007, 12:18
izuss1, ja robiłam w takim kółku serwetke z króliczkiem wielkanocnym. Niestety nie mogłam wtedy upolować kółka, więc zrobiłam go na jednej części tamborka i zamknęłam potem ta drugą, Oczywiście praca była cięższ, ale fajny efekt drewnianej ramki tez miał swój urok.
Teraz widuje te kółka to tu to tam, pasmanterie się d nich przekonały - a tak naprawdę firma która je sprowadza z zagranicy.
Wreszcie udało mi się dorwać z aparatem do serwetkowych zasobów mojej Mamy.
Pierwsza wielka serweta którą zrobiłam. Wtedy jeszcze jakoś źle przerabiałam słupki i wychodziły mi za niskie, więc zrobiona jest jakimiś pseudopodwójnymi...
Tę z elementów zrobiłam w całości "w pracy" - sprzedając zimą bombki na straganie
Z resztek nici pozostałych po innych serwetkach
Ulubiona mojej Mamy
Jedyna jaką zrobiłam z syntetycznych nici - wymaga megakrochmalenia (tu nieukrochmalona)
Mała zielona - z resztek po zielonej dużej
I na koniec dwa białaski
Nie jest to całość zbiorów. Część serwetek powędrowała do ludzi jako prezenty. Część akurat jest w praniu. A część zaginęła gdzieś "w akcji"
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
wszystkie są ładne , mają ładne i nie oklepane wzory , choć mnie się najbardziej podoba ta zielona ( ulubiona mamy ) i ta duża druga (robiona w pracy) , czyli Izuss nigdy nie próżnowałaś ...
wprawdzie Kasieńka pokazała już tę serwetkę w "nasze małe radosci" ale i tu napiszę o niej klika słów.
serwetka była prezentem-podziękowaniem dla Kasieńki, która w pocie szarych komórek przetłumaczyła mi opis sweterka
jak powszechnie wiadomo Księżniczka Kasieńka uwielbia księżniczkowe kolorki stąd właśnie wybór padł na lilaróż. ja robiłam coś z nici w tym kolorze po raz pierwszy w życiu co też sprawiło mi niemałą radość.
a to kilka detali serwetki:
gwiaździsty środek
rozetowe obramowanie
a tak wygląda serwetka w procesie upinania po krochmaleniu
-----------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum